Tenyészállományom alapítása

A PELLER-JANSSEN TÖRZS KIALAKULASANAK TÖRTENETE

Előszó

Egész életemben, bármikor, ha egy feladat megoldását határoztam el, akkor teljes erőmmel, minden idegszálammal a megoldásra törekedtem. Időt-pénzt-munkát nem sajnáltam a cél megvalósítása érdekében.

Így volt ez akkor is, amikor "83-85 között új utat kerestem galambászatom megújítása érdekében. Sok irodalmat és személyes beszélgetést összegeztem és arra az elhatározásra jutottam, hogy a Janssen testvéreket kell felkeresnem.

Az elhatározást tettek követték és 1986-ban felkerestem  őket. Ma is dicsérem eszemet, hogy így tettem. Hálás vagyok  a sorsnak , hogy abban a korban élek, amikor ezek a galambász zsenik éltek-élnek. Bizalmukba fogadtak és kitűnő  galambokkal segítették, elindították Janssen törzsem  kialakítását  Őket követték olyan világnagyságok, mint Hans Ejjerkamp, Raymund Hermes, a Bruyn család, akik egyenlő  partnernek tekintenek, nekem ez a legnagyobb dicsőség!  

Remélem, lesznek olyan fiatal galambászok, akik az én  példámból kiindulva, hasonló elhatározásra jutnak és 15 év  múlva egy másik magyar törzs jelenik meg. Ehhez nagy  kitartás, rengeteg munka és sok kapcsolat kialakítása  szükséges.

Peller József
olimpiai bajnok


 
A világ galambászirodalma szinte mindent megírt a Janssen  testvérek világhírű állományának bemutatásáról. Ad Schaerlaeckens könyvében a kezdetektől, a család teljeskörű bemutatásával több félreértést, legendát tisztázott.  

Egyértelmű lett az is, hogy a"70-es évektől induló és világkarriert befutó törzset Adrian-Charel-Jef-Louis alakította ki (innen a Gebr Janssen). Adrian a gyorsan és fiatalon meghalt tenyészzseni kis megtorpanást idézett elő. A család nem fogta fel, hogy meghalt. Szobája ma is múzeum, úgy van minden, ahogy Adrian életében volt.

Munkája azonban megmaradt és folytatódott a jobbnál jobb galambok tenyésztése, amelyek más tenyésztőknél sokszorosan jobb eredményeket értek el, mint a testvéreknél! E fantasztikus évek egyikében 1986-ban tett látogatást Peller József Arendonkban. A testvérek eléggé zárkózottan, egyedül éltek, Peller Józsefet és Évát azonban nagy figyelmességgel fogadták. 1986 történelmi évszám, mivel ekkor érkeztek közvetlenül Aréndonkból Magyarországra az első Janssen galambok. Álljanak itt akár az utókor számára is emlékül e galambok! 

B 81-6116693 kh
B 86-6702325 schalit
B 86-6702322 kkt

Több történet kering a Janssen galambok magyarországi jelenlétéről. Erről elég annyit megjegyezni, hogy az akkori években méltán világhírű Anker Alfonznak sem sikerült közvetlenül Arendonkból galambot behozni.

1987 újabb látogatás Arendonkban és a Klaknál, a Bruyn családnál és Raymund Hermesnél. .

Ekkor már szisztematikusan, előre megrendelt fiatalokért mentek Pellerék.

B 87-6722404 kk
B 87-6722401 kk 

Klak (Jos van Limpt) úr Janssenjai külön kategória. Ő a "60-as évek Janssenjait tenyésztette. A tenyészgalambok szabadon repültek, mezőztek?!

Szépségük és egészségük lenyűgöző volt. Peller József állományának erősítésére és a Janssen galambok tenyésztésének több lábon álló bázisának kialakításához elengedhetetlenül szükséges volt néhány Klak galamb beszerzése!

NL 88-2307149 kkh
NL 88-2307121 kkh

A Janssen galambok soha nem tartoztak az olcsó galamb kategóriába. Mindenkinek, akit ez érdekelt, voltak tapasztalatai.

A "80-as évek közepén autót lehetett vásárolni egy Janssen galamb áráért! 

Visszatérve a "87-es látogatáshoz, a testvérek javasolták Pelleréknek, keressék fel a Bruyn családot, ott eredeti Janssen galambok vannak.

Valóban! Bruynéknál ekkor 120 (százhúsz) eredeti Janssen galamb volt, ehhez pluszt adott az a tény, hogy minden évben a tenyészpárokat Charel állította össze (mintha otthon lett volna)!

Ebben a galamb "aranybányában" számtalan kitűnő Janssen galamb volt. Ebből hozott Peller József néhány kitűnőséget.

A legnagyobb Ász a NL 86-8690220 kh, akinek elképesztően sok győztes fia-unokája-dédunokája van a Peller-dúcban!

A Hermes-Peller kapcsolat. Több hírességnél tett látogatásán részt vettem. Ezek közül egyik legmaradandóbb a Hermes dúcban tett látogatás. Hermes úr többszörös német mester, galambjai már szinte mindent megnyertek. Beszerzéseiben úgy néz ki a pénz nem számít. Így volt ez a Janssen galambok esetében is. Megvásárolta a Velo-t (az öreg Merckx fia) és a WeBischwarz-ot (aki "79-ben ászgalamb volt Arendonkban és az öreg Scherpen fia) .

Hermes úr e két alapgalamb kivásárlásával a jók közül a legjobbak birtokába került. Olyan szuper utódokat sikerült kitenyészteni, melyek sikert-sikerre halmoztak. Ezért mondja Peller József, hogy azok a Janssen galambok, melyek a kemény német versenyeken helytállnak, óriási értéket képviselnek. A fenti két galamb után a 019-es lánya is a Hermes dúcba került. A Hermes-Janssen galambok jól illeszkedtek Peller József "Janssen stratégiájába". Itt a kiváló származás kiváló versenyeredménnyel párosul.

Peller József Janssen törzsét rendkívül körültekintően, megkockáztatom szinte tökéletesen alakította, építette fel. Janssenékról kevesen tudnak többet, mint ő - tudása lexikális! Tudja, hogy a törzs számára hiányzó egyedeit hol találja meg. 

A Basel-i olimpiai győzelem egyben azt is jelentette, hogy Peller József bekerült a világ postagalambász elitbe. Tovább erősítette ezt a helyzetet, hogy az olimpiai győztes 5722-es az Eijerkamp családhoz került. Ekkor született az a megállapodás is, mely szerint évente galambot cserélnek. 

Már Utrecht-ben az olimpián feltűnő volt Hans Eijerkamp érdeklődése a Peller galambok iránt. 97-ben Baselben már konkrét formába került. Innen kezdve a legbensőségesebb családi-baráti kapcsolat alakult ki. Peller Józsefet bevezették a legtitkosabb Eijerkamp részletekbe is. Blackpool-ban az 5722-es lánya is az Eijerkamp dúcba került.

Szakmai részét tekintve az Eijerkamp Janssen galambok közül a 05-06, a James Bond és ezek különböző változatai alapozták meg azokat a számunkra sokszor hihetetlennek tűnő eredményeket, melyek 7-8.000 induló létszám mellett születtek.

A kitűnő, sőt világhíres eredményű Janssen galambokat csak egy Eijerkamp szintű gazdag ember tud megvásárolni. Ilyenkor márka százezrek cserélnek gazdát. Gondoljunk csak a Kleine Didi eladására, ahol 250.000 márka volt a vételár! 

Ebből a fantasztikus anyagból meríthetett Peller József 15 galambot! A tenyésztői felsorolásból nem maradhat ki Andreas Dropa. Sok magyarnak keveset mond ez a név. A tájékozottabbak már tudják, hogy olimpiai bajnok, Németország egyik legeredményesebb versenyzője. A Peller csereakció vele is működik 10-10 galamb erejéig. A jövő dönti el, mit lehet belőle profitálni. Itt van még H-P Kluth, óriási "figura", 50 eredeti galambbal. Kettős csere vele is volt.

Remélem kiérződött írásomból az a hallatlan céltudatos munka, melyet Peller József 1986-tól az első Janssen galambok Magyarországra, pontosabban a Peller dúcba kerültek.

Tudom, több magyar megfordult Arendonkban és jelentős számú Janssen galamb került magyar dúcokba. Olyan eredményeket, melyeket Peller József elért a Janssen galambokkal, senki nem tud felmutatni. Peller József "83-tól folyamatosan részt vesz az olimpiai sportkategória értékelésein. "83 Prága - "85 Portó - "87 Dortmund - 89 Katowicze - 91 Verona - 93 nem indult a magyar csapat - 95 Utrecht - 97 Basel - 99 Blackpool. Az utóbbi három olimpián siker sikerre 1. - I. hely, 1. - II. hely, 1. - III. hely.

Az utolsó Janssen testvér, Louis jóval 80 év felett jár. Örökös-utód nincs, nem tudni, mi lesz a maradék sorsa. 

A világban meglévő Janssén galambok rendkívüli módon felértékelődnek. A Peller dúcban olyan erős-egységes anyag van, mely méltán a világ legjobbjai között van, ezért beszélünk ma már Peller-Janssen törzsről!

Végezetül a 96-os Peller könyvben megjelent írásom címével zárom soraim: "Örök hála a Janssen testvéreknek, hogy áldozatos, hozzáértő munkájukkal megalkották a világ postagalambászai részére a Janssen törzset.

Tisztelettel:
Kurucz Attila

1985-ben Gebr. Janssen testvéreknél

Charel Janssen úr társaságában

Janssen úr a világ leghíresebb galambjával

Louis & Charel & Peller

Louis & Charel Janssen büszkén mutatja a bajnokot

Peller Éva & Charel & Erzsike a tolmács

Peller Évi kezében a jövő

Janssen Úr özvegy duca. Ide kevés ember tette be a lábát...

Magyarként egyedüli vagyok aki még a három JANSSEN testvérrel kapcsolatban voltam

Janssenék világhíres tenyészdúca előtt

5 napot vártunk a szállodában míg a dobogóhoz vezető kisgalamb szállítható állapotba került

De Klak úr társaságában

Tenyészgalambjaim

100 - 800 km

800 - 1,200 km