Tenyésztés

Szakmai és tudományos kérdések

Tapasztalataim szerint az elmúlt évtizedben a tenyésztés, szakmai és tudományos kérdései háttérbe szorultak! Előtérbe kerültek az eredménycentrikus tanok! Tudom Te nagy hangsúlyt fordítasz a tenyésztésre. 

Tenyészállományodba szinte csak "posztra" igazolsz új galambot!

Hogyan látod felvetésem?

Valóban nagy hangsúlyt fektetek a tenyésztésre! Magyarországon velem ellentétben — tisztelet a kivételnek inkább szaporításról beszélhetünk mint tudatos tenyésztésről.

E megállapítás nagy bajt hordoz magában. Én más utakon járok, tudásomat rengetet saját tapasztalattal szereztem meg. Galambjaimat partnernek tekintem ez a partner egy élő valóság! Születése pillanatától elvárja tőlem, hogy élhessen, biztosítsam számára az életfeltételeket, ezért én eredményeket várok tőle. Vonatkozik ez a tenyésztésre és versenyzésre egyaránt. Tenyészállományom kizárólag világhíres, nagyeredményű egyedek leszármazottai. Kényesen vigyázok a beszerzett galambok eredetére, mivel tapasztalataim szerint egy rossz beszerzés évekre visszavetheti egy állomány eredményeit, fejlődését.

Kizárólag olyan galambokat hozok a tenyészetbe amelyekkel céljaim, terveim vannak! Egy-egy vonal megerősítésére. Soha nem kerültem bele egy-egy divatőrületbe. Napjainkban pl. az Aarden divat söpör végig az országon, de ez sehova nem vezet. El kell döntenem milyen távon akarok versenyezni eredményt elérni.

A módszert nem kell kitalálni mivel pl. a belgák 100 éve így versenyeznek. Csak ott versenyeztetik galambjaikat ahová valók, ahol egyenlők az esélyek.

Nem fordulhatott elő az elmúlt 50 évben hogy Janssenék Emil Denys-el versenyezzenek pedig mindketten belgák. Nálunk természetesen így van és a kerületek erőltetik a 150-900 km-ig az összevont csapatbajnokságot. Mivel az indulók többsége jól akar szerepelni a feladat adott, tartani kell minden távra alkalmas galambot. Tehát kell: Janssen, Desmet-Matthys, Aarden, Wanroy stb. Külön-külön egy sem jó, tehát marad a keresztezés ami aztán vagy sikerül, vagy nem. Ami sikerül az jól repül viszont rossz a tenyésztésbe, gyengébbek az utódok. Marad az újabb 3-4 évenkénti beszerzés. A fenti keresztezésből származó jó repülők ha elvesznek ott állnak galamb és eredmény nélkül. Kezdődik minden elölről! Sajnos úgy látom nem akarnak változtatni, tanulni, mert nem tudnak a kerületi csapatbajnokság bűvöletétől szabadulni. 

megosztás
Címkék
Archivum
Versenyzési módszerek