Peller József tanácsai kezdőknek, újrakezdőknek, haladóknak

 A dúcról:

A megépítendő dúc déli fekvésű legyen, helyiségenként 16-18 galamb részére kell 15-16 fészket kialakítani.

A legjobb fészek-elhelyezési megoldás az, ha a fészkek külön külön vannak, ezt nagyon szeretik a galambok. A túlzsúfoltságtól menekülnek a galambok.

A hosszú távú versenyzőknél azt tapasztaltam és ezt láttam sok eredményes versenyzőnél, hogy 4-5 fészek van egy helyiségben. Ebben nyugodtak a hosszú távú galambok, védik saját "birodalmukat" .

A dúc huzatmentes legyen, a levegő ellátást vagy szellőzővel, vagy a mennyezet nyithatóságával kell biztosítani. Földre soha ne építsünk dúcot, minimálisan 40-50 cm-re kell a földtől építeni. Nyílászárók, beugrók a dúc adottságaihoz, méreteihez igazodjanak.

Több helységet kell kialakítani, legyen tenyész-, verseny (ebből több) és fiatalok helysége. Amennyiben lehetőség van, akkor két fiatalok dúcát kell építeni, hogy az első és a második kelésűek külön legyenek. Sok kellemetlen veszteségtől kíméljük meg így magunkat. A versenydúcokat attól függően, hogy özvegy vagy természetes módon akarunk versenyezni.

A tenyészgalambokról:

Először elméletben kell eldönteni, milyen távon akarunk versenyezni. Amennyiben ez sikerült, akkor keressük fel a kiválasztott távon éveken át a legjobb eredményt elérő dúcokat. Ismerjük meg a galambokat és tulajdonosait. Kerüljünk jó kapcsolatba a kiválasztott galambok tenyésztőjével, ismerjük meg módszereit, tartástechnológiáját.

Tanácsom az, hogy inkább kevesebb, de a legjobbaktól vásároljunk, erre ne sajnáljuk a pénzt. A "drága sokszor olcsóbb" közmondás itt is igaz. Sok bosszúságtól megóvhatjuk magunkat. Különösen akkor, ha megfogadják alábbi tenyésztési tanácsaim.

A tenyésztésre vásárolt galambok közvetlen utódait nem szabad röptetni (esetleg egyet-egyet). A született utódokat keresztezem egy más törzsbeli galambokkal, ezekből már többet röptetek. A második évben született galambokból visszateszem a törzsre legjobban hasonlító egyedeket az eredeti (vásárolt) galambokhoz. Az ebből született galambokat már bátran lehet röptetni.

Így három év alatt kialakul a törzs és tenyészállomány.

Az eltelt idő alatt jobban megismerjük galambjainkat és saját tudásunkat, tapasztalatainkat 15 beépíthetjük állományunk kialakításába.

A fiatal galambokról:

Leválasztás után oltani kell himlő és paramixó, paratifusz ellen minden galambot.

Takarmányozásnál 2 hónapig kerüljük a kukorica etetését, helyette apróbb magokkal egészítsük ki az étrendet. Házkörüli tréningekkel készítsük fel a gyakorló utakra fiataljainkat. Lehet rövidebb utakra elvinni őket, röptetni. Én nem hordom külön tréningre sem a fiatalokat, sem az öregeket. Kizárólag a közös tréningeken vesznek részt, majd minden versenyen.

Évesen versenygalambom 150-520 km-ig repülnek 11 utat.

A tréningekről:

A fentiekben már utalás volt a fiatal és öreg galambok tréningeztetésére. Napi bontásban ezt úgy kell értelmeztetni, hogy reggel-este 1-1 óra kényszer repülés van, télen-nyáron-tavasszal-ősszel. Egy nagyon fontos dolgot azonban nem szabad elfelejteni, minden repülés előtt aprómagot kell etetni. Éhes galamb nem szívesen repül. Iréning csak a kosarazás napján szünetel.

A kezelésekről, oltásokról:

Előre szeretném bocsátani, hogy ma már annyi gyógyszer, oltóanyag, vitamin van forgalomban, hogy mellőzöm a megnevezéseket. Mindenkinek saját döntésére bízom a kiválasztást. Óva intek azonban mindenkit attól, hogy túlzásba vigye a gyógyszerezést és minden ajánlott gyógyszer kipróbálását válogatás nélkül. A mai galambásztanak ez az egyik legnagyobb problémája.

Tehát hogyan kezelem én galambjaim?

Január: paramixó, himlő elleni védőoltások.
Február: coriza, mikroplazmazis, nátha elleni védőoltások.
Március: 14 naponta itatással végzett kúrák.
A kúrák után vitamin itatás.
Versenyszezonban hazaérkezéskor féladagos itatókúrák.
Egész évben vegyes és kiváló minőségű ásványi anyagok állnak a galambok előtt.

A takarmányozásról:

Keverék takarmányt soha nem vásárolok. Minden nap külön keverem, időjárástól függően, a 10-12 féle, magból álló keveréket. Csak tiszta, egészséges takarmányt vásárolok, ha szükséges tisztítom.

A napi etetések után, este tiszta kukoricát kapnak, annyit, amennyit megesznek.

Tisztelt sporttársaim!

Sikert csak sok munkával, tanulással és a galambok alapos megismerésével lehet elérni. Nem lehet kihagyni (ma nincs kedvem hajtani, kaját keverni, itatót mosni stb.) az év 365 napján szolgálatban kell lenni.

Fanatikusnak kell lenni, úgy mint a legjobb sportolóknak, csak akkor, de csakis akkor lehet sikerre számítani.

megosztás
Címkék
Archivum
Az új Hermes galambok