Hermes-Peller történet

1984-2004

A történet 1984-ben indul. Peller József jó kis Wartburgjával" nyugat-európai galambász körútra indult. Meglátogatta az akkor már , galaktikusoknak" számító nagyságokat: Janssen testvérek, Klak a Bruyn stb.

Hazafelé úgy döntött felkeresi a már akkor világhíres Rajmund Hermest. Itt a bevezetés véget ér, mivel innen több könyvben leíródott, akkor mi történt, de mi történt 2004 januárjában?

R. Hermesnél tett látogatások mindig a különleges kategóriába tartoznak.

Az idei azonban minden eddigit felülmúlt. Mint fent említettem, 1984-től éppen 20 év telt el, ünnepi az idei év.

Január 14-én indultunk kissé borongós, esős időben Peller József, Juhász Gyula, Kurucz Attila hármas.

Villámrajt, alig 2 óra alatt Ausztriában vagyunk. Napsütés, száraz út, igazi kiránduló idő. Késő délután érkezünk Hammsieg-be. Az általunk már ismert , Alte Vogel" kis szállóba foglalunk szobát. 

A szállás szemben van a , Hermes házzal. A házat" egy épület tömbnek kell érteni, ahol hatalmas hús-üzlet, irodák, közte Hermes úr hatalmas irodája. Az épület északi részén  helyezkedik el 4 szinten a húsgyár. A déli oldalon 3 szinten lakástömb van, 5 amelyből egy szint uszoda-szauna.

A nyugati szárnyon kb. 4000 galamb számtalan dúca, két galambász irodával. Minden külső rész rozsdamentes b anyagból, rácsos járók, maximális biztonság mindenütt! 

E hoz további 2000 galambot még hozzá kell adni, ők  Althornbach-ban a hosszútávú dúcokban vannak elhelyezve. Régi történet. Itt Hermes úr két fia Uwe és Heikó nevén folyik a versenyzés. Kiváló eredményekkel. Mi az értelme? A nagy hosszú távú versenyek feleresztési helyéhez ideális földrajzi fekvésű hely nem véletlen hogy: Kipp és Seegmüller is itt érte el legjobb eredményeit.

Írásomban erre még visszatérünk. 

Január 15. Eljött a nagy nap.

Peller József nagyon készült erre. Hatalmas bekeretezett tablót készített, fényképekkel és kettőjük barátságát méltató szöveges résszel, ami gyönyörű metszett német betűkkel készült. A Forma 1. díjkiosztókon látott 5 l-es Törley pezsgő! A találkozás, a köszöntés megható volt. Szemben állt egymással két kiváló kemény ember, egymást  megölelték és könnyes szemekkel néztek egymásra. Juhász Gyulával mi is hatása alá kerültünk e két emberi és galambász nagyság könnyeinek. Soha el nem felejthető pillanatok. Húsz év! Micsoda idő, hol vannak ilyen hosszú barátságok, főleg galambászok között!

Megindul a beszélgetés, Hermes úr minősíti az ajándék szalámit! Elismerően bólint. Ő is meglepetést készített. Kezében a Vallon és Falmand hosszú távú versenyek 20 évre kigyűjtött eredményei (1982-2002). Az oklevelek tanulsága alapján a Hermes dúc Európa legeredményesebb dúca 34 győzelemmel. Ezen belül 2002-ben a Walon és BBB Flamand hosszú távú versenyeken 10-10 galambot helyezett. Itt is a legjobb lett!

Következett a galambok, a nagy győztesek kézbevétele, sok jelenkori győztes, helyezett apja-anyja

Igazi csemegék. Itt Jan a Hermes dúc főápolója kalauzol bennünket a főnök utasítása alapján. Minden a vendégek kívánsága szerint! A 2. órában már szinte bódultan vesszük kézbe a jobbnál jobb galambokat. Peller József külön rakat 10-12 kiválóságot, majd következik a Hermes féle precízitással kidolgozott származások tanulmányozása (minden ősről fénykép, eredménylista).

Hermes úr a 70-80-90-es évek-ben óriási pénzeket áldozott tenyészállománya  — megerősítésére.

A teljesség igénye nélkül: Piet, Lady Barcelona, , Der Vitale, Weifvanz, Dolle unoka stb.

A kiváló hosszú távú győztesek

Visszatenyésztése egy hosszú távú génbankba maga a gyönyör és diadal. Ebből az ,aranybányából" merített - merít Peller József. Így történt ez januárban is, meg több más alkalomkor is, ebből van napjainkban legalább 30 originál Hermes galamb a Peller dúcban.

Uraim! Athén-nál ne a titkokat keressék. Tanulmányozzák az alapokat és a szakszerű Peller továbbtenyésztést!

A történethez tartozik, Peller dúcba 6 újabb Hermes galamb került.

Hermes úr nagyon elfoglalt ember, így nekünk 4 órás látogatásunk rengeteg élményével befejeződött!

Búcsúzások, irány Dortmund a német kiállítás csütörtökön este már ott alszunk. Újabb 3 nap galambászat, de ez már egy másik történet.

Kurucz Attila

megosztás
Címkék
Archivum
Athén 2004