Galamb értékelés szempontok

Melyek azok a szempontok egy galamb értékelésénél, melyek Nálad elsődlegesek?

Az általom tenyésztett galambokról tudok véleményt mondani. Jelenleg kiváló tenyészgalambokkal rendelkezem. A tenyészpárok összeállításánál minden fontos szempontra odafigyelek, hogy kiváló utódok szülessenek, ha lehet még jobbak legyenek szüleiknél!?

A legnagyobb körültekintés ellenére, mégis érnek néha meglepetések. Hogy melyek a legfontosabb szempontok? a kiváló versenygalambnak rendelkeznie kell ideális testformával, kiváló izomzattal, szárnnyal. A szárny azonban törzstől függően változhat! A Janssen galambok szárnyformája testesíti meg a gyors galambtípus szárnyát. Mint az előző kérdésekből is kiderült nagyon versenycentrikus vagyok! Nálam mindenek felett a gyors galambok az elsődlegesek! 

Tökéletes galamb természetesen nincs, de közelíteni kell felé! 

Rengeteg galambásszal beszélgettem a tenyésztésről, érdekes mennyien szinte rabjai lesznek egy-egy teóriának. A szemszín, pupilla, mellcsont rövid-hosszú, hátfarok kötése, hát nyitottsága, a szárnyelmélet és folytathatnám. Ezek a tézisek nálam sorra megdőltek. Régen rájöttem, minden elméletben van valami pici igazság, de a kemény versenyeztetésnek nincs párja! Ott nagyon sok elmélet megdől, csalhatatlan tanok sokszor az ellenkezőjét bizonyítják! Éppen emiatt a sokszáz galamb kemény versenyeztetéséből rengeteget tanultam és sokszor kellemesen csalódtam!

Aki éveken át kitart egy törzs mellett azokat tenyészti és egy távon versenyez velük, kialakul egy tenyésztői vélemény és az eredményes egyedek jeleit keresi a fiatalokon. 

Akkor következik be sok helyen a baj, amikor az alaptörzset elkezdik keresztezni más galambokkal, más törzsekkel, emiatt más küllemű galambok jönnek elő és kezd a régi bevált alaptörzs veszíteni az értékéből. 

Születhetnek jó egyedek is, sőt esetleg eredményesebb lesz az alapnál, de felbomlik az egység és elkezdődik a leépülés a kiöregedés vagy elveszés esetén vége mindennek. 

A leírtakból kiderült jó alaptörzs, kemény versenyeztetés, nagyon átgondolt új galamb beépítés a tenyésztésbe. Tisztázni kell milyen távon akarunk versenyezni és arra kell galambokat tenyészteni. Ne törekedjen senki abszolút allround galambok tenyésztésére. Ebe a vállalkozásban már sok állomány tönkrement a magyar programokban.

Értékesítésről-elsődleges szempontról. 

Tíz éve kimondtam: a gyors galambok érdekelnek, ezeket tenyésztem. Ma már a világ leggyorsabb galambjaival rendelkezem, úgy származásilag mint versenyeredmények tekintetében! A tőlem elszármazott egyedek mindenhol felgyorsították az állományokat. Erről tanúskodnak a hozzám érkező visszajelzések, eredmények. 

Több éve nem motivál a csapatverseny, bajnokság! Nálam a díjak, az élhelyezések a kimondottan nagy teljesítményű évente 10-12 helyezést teljesítő galambok maradnak meg! :

A fejlődés csak ez lehet mindenki számára. valami úgy érzem megmozdult, már kezdik kapizsgálni ezt az irányt, már megállítanak és érdeklődnek Peller úr milyen koefficiense van a galambjainak, mert az enyémnek ennyi és ennyi. Tehát megmozdult valami a jó irányba. Ez nagy szó! Ez nagy változás! Ez reménykeltő! A kerületek kezdenek olyan programokat összeállítani amiben teljesíthetik az FCI szinteket a galambok. A tenyésztők egy része ebbe az irányba kezd figyelni, érdeklődni éhesek az új sikerekre. Ebben a Peller könyvek sokat segítettek, segítenek! Éppen ez a célom, segíteni a magyar postagalambsport felemelkedését! Remélem ez lesz az elkövetkező évtized "Peller ügye"!

megosztás
Címkék
Archivum
Tenyésztés
Szakmai és tudományos kérdések