Fiatalok szelektálása

Hogyan szelektálod a fiatalokat. Eredményeik, vagy származásuk alapján.

Nem szerencsés dolog 5 hónapos korában egy fiatalt megítélni bármely szempontból, mert nagyot lehet hibázni. Nálam alapkövetelmény: A tavaszi versenyre megmaradó fiataloknak végig kell versenyezni a fiatalok útjait 300 km-ig évesen legalább 10 versenyen kell résztvenni. Minden év új lappal kezdődik, minden galamb számára.

A 2 éves kor vízválasztó, ekkor 7099-ot kell teljesíteni annak a galambnak aki 3 évesen is nálam akar versenyezni. Természetesen vannak "enyhítő" körülmények pl.: 3-4 díjat repül, vagy csak élhelyezései vannak! Mint említettem más kérdésnél. Nálam döntő szempont a gyorsaság, a győzelem! 3-4 díj többet ér mint 10 helyezés!

A szelekcióval is hatalmas előnyben vannak azok a tenyésztők akik évtizedek óta ugyanazokat a galambokat tenyésztik. Mit gondolnak mitől lettek világhírűek a Janssenék, mert nem kapkodtak ismerték galambjaikat, egyes jelekből, viselkedésekből tudták mire számíthatnak a született fiataltól.

Erre törekszem és már az út háromnegyed részén túlvagyok. Nagy pontossággal meg tudom állapítani mit várhatok el egy-egy galambtól. Tudom, hogy pl. az idősebb testvérek rokonok fiatalon 1-2-3 éves korukban mit teljesítettek!

Amennyiben ezt a tudást, tapasztalatot valaki megszerezte galambjairól az bátrabban selejtezhet. Természetesen még így is érik az embert meglepetések, de én azt mondom 10-159o-ot lehet tévedni.

A Peller-Janssen galambok 2 éves korukra érik el a teljes testi kifejlettséget, szinte rájuk sem lehet ismerni. 2-5 éves korukig bármilyen kitűnő eredmény elérésére képesek.

Csak nem kell kapkodni, és idő előtt rossz véleményt alkotni.

megosztás
Archivum
Galamb értékelés szempontok