Fiatal galambok röptetése a Peller dúcban

A fiatal galambok röptetésénél évtizedes probléma a tömeges veszteség. Az okok keresése és magyarázatok tömege látott napvilágot. A helyzet alapvetően nem változott, hol kisebb, hol nagyobb mértékű a veszteségek aránya.

Több neves tenyésztő fontolgatja, sőt van aki már meg is valósította elhatározását. Nem röpteti fiataljait. Egész éves tenyésztői munkát 2-3 úton semmivé lehet tenni! Szakmailag a jövő szempontjából viszont a fiatal galambnak úgy, mint egy fiatal sportolónak tudni kell, tanulni kell későbbi feladatát. Tehát mi a teendő?

Úgy gondolom, a Peller Klub 2003. évi fiatal programja fény a sötét alagútban. A tömeges veszteség okai elemzésében egészen más megközelítéseket kell választani. Korábban a veszteségekre kimondták: betegek a galambok. E megállapításon úgy gondolom sokan már átléptek, saját tapasztalataik alapján. Véleményem szerint 4 fő ok, ezek együttes vagy különálló hatása okozza a tömeges veszteségeket:

  • Zsúfolt ketrecek, hosszú szállítás, bezártság.

  • A programokban nagy ugrások vannak, akár a 100-120 km-t is elérik. Szinte elképzelhetetlen, hogy pl. 2x20-25 km legyen az indulás!

  • A feleresztési helyek és irányok helytelen megválasztása. Több kerület azonos napon és helyről való feleresztése.

  • Időjárási körülmények részleges, vagy teljes figyelmen kívül hagyása. PI. ellenszél, viharos hátszél.

A fentieket bővebben is ki lehetne fejteni, mégis úgy vélem, a hozzáértők "féiszavakból" is megértik a lényeget. Azt szoktam mondani, mit akarunk megtudni 2-3 hónapos galambjainkról?!

A Peller dúc magyar viszonylatban forradalmian új fiatal röptetési programot valósított meg. Peller József elmondta, mint minden újat, az ő javaslatát is nehezen fogadták el. Az újjal szemben a tömegeknek mindig nagy ellenérzései, ellenállásai vannak. A döntő érv az volt, hogy a 40 éve beidegződött gyakorlat sok súlyos veszteséget okozott. Miért nem lehet egy másik, észszerűbbnek tűnő fiatal programot kipróbálni?

Az érv győzött, s mint kiderült, totális sikert aratott. A program 30-60-90-120-150 km-re szólt. Gyűjtési napok: vasárnap — csütörtök. Feleresztési napok: hétfő — péntek. Tehát amikor nincs nagy galamb vonulás keletről nyugatra és fordítva. Amikor erős ellenszél fújt, visszahozták a fiatalokat.

A végeredmény: veszteség nélküli fiatal röptetés, a tenyésztő maga dönthet a selejtezésről, állománycsökkentésről.

Mit hoztak eddig egyes évek, amikor vége a fiatal röptetésnek, a megmaradt ,,vert sereg" összetételénél kiderült, minden tenyész pártól megmaradt legalább egy fiatal. Kérdem én, ebből mit lehet megtudni? Ismét oda egy év, kezdődik minden elölről. Így soha nem lesz állomány, és ez összesen mibe kerül?

A Peller Klub okos, észszerű kezdeményezése tudom, nem fog osztatlan sikert aratni, mert versenyezni akarnak azok, akik tavasszal rosszul szerepeltek, a fiatalok versenye sokaknak afféle vigaszverseny. A jövőt nem szabad feláldozni néhány , délibáb" eredményért!

Kurucz Attila

megosztás
Archivum
Tipes telepítése