Az igazság pillanata

1997 december 12. új fejezetet nyitott a magyar postagalambászat történetében.

E napon 11 órai kezdettel a budai Flamenco Hotel Barcelona termében dr. Schmitt Pál és dr. Török Ottó a NOB igazgatója — számtalan meghívott olimpiai bajnok, újságíró, fotóriporter, TV-s, rádiós jelenlétében — Peller Józsefnek átadta a mindenkori magyar olimpiai bajnoknak járó MOB kitüntetést.

Milyen kellemes hagyomány, hogy egy országos szervezet, egy ország nevében köszönti, kitünteti azokat, akik hírét vitték a magyaroknak szerte a világban.

Milyen kár, hogy egy másik országos szervezet és annak lapja, vezetése tudomást sem akar venni az olimplai bajnokságról, pedig nekik több okuk lenne erre!

Térjünk vissza az ünnepséghez. 

Dr. Schmitt Pál elnök úr beszédében méltatta, hogy egy új sportágban gyarapodott a magyar olimpiai bajnokok száma, sok sikert kívánt Peller Józsefnek.  

Az ünnepséget állófogadás követte, melyen dr, Schmitt Pál bemutatta Peller Józsefet és különleges aranyérmét a megjelenteknek. A fogadáson megjelent újságírók rögtön kapcsolatot kerestek Peller Józseffel, ezért várhatóan az elkövetkező napokban nagy jövés-menés lesz a Kossuthfalva téren.

Akik ismerik és figyelemmel kísérik Peller József galambász életútját, tanúsíthatják megérdemelten kapta ezt a magasrangú elismerést.

Végezetül nem ünneprontásként bennem azért motoszkál egy gondolat. Vajon, hogyan jutott tudomására dr. Schmitt Pálnak, hogy a baseli postagalamb olimpián Peller József aranyérmet nyert?

Egy dologban biztos voltam, a hírt nem a Verseny u-ból közölték a MOB-bal.

Akkor honnan? Közhely, milyen kicsi a világ. Ebben az esetben is erről van szó. Dr. Schmitt Pál 1997 tavaszáig Magyarország Spanyolországi nagykövete volt. E minőségében számtalan üzletembert, sportembert ismert, köztük Spanyolország egyik sikeres üzletemberét Prats urat is. Köztudott, Prats úr volt az FCI elnöke 1993-97-ig, jelenleg az FCI alelnöke.

Egészen biztos Ő hívta fel figyelmét dr. Schmitt Pálnak arra, hogy Magyarország nyerte a baseli olimpia egyik aranyérmét.

Az információ birtokában hívták be a Mob-hoz Peller Józsefet, ahol nagy szeretettel fogadták, átadták az olimpiai bajnoknak járó jelvényt. Átnézték Peller Józsefről szóló könyveket, gratuláltak eredményeihez és közölték, egy alkalmas időpontban ünnepélyes keretek között megemlékeznek Magyarország legújabb olimpiai bajnokáról.

A történet innen már ismert. December 12-e volt az alkalmas időpont.

Kurucz Attila

megosztás
Archivum
Postagalamb Világbajnokság 1999.