A tojók dicsérete

Wolfgang Walter a Peller dúcban

Az elmúlt kb. 10 év gyökeres változást hozott a tojókkal való versenyzésben. Sokan felismerték azt a genetikai tényt, hogy sok versenyen a tojók jobban teljesítenek, mint a hímek! A tojókkal való versenyzés németországi apostola W. Walter nem véletlen, hogy arra kérte Peller Józsefet, tegyen lehetővé a versenyszezonban egy látogatást számára. A válasz: természetesen, örömmel.

W. Walter nálunk nem mond sokat, ha azonban úgy mutatjuk be, mint Rajmund Hermes tojókkal foglalkozó munkatársát, akkor már felkapjuk a fejünket. 2000-2001-es években 12 tojó 10 út 10 helyezést ért el! Mint érdekesség: a dél-afrikai olimpiai bajnok Hermes hímet is ő készítette fel.

Peller Józsefet is érdekelte mit tanulhat, milyen módszerek vannak, amelyet még nem próbált. Május 4-én létrejött a találkozó, éppen Hegyeshalomból volt verseny. A vendéggel való foglalkozás miatt a Peller dúc nem gyűrűzött. A másnapi érkezés egészen csodálatos látvány volt. 40-50-es csoportokba szinte percenként érkeztek a galambok. A sokat látott Walter barátnak is elállt a lélegzete, ő még ilyet nem látott! Ha nem látja, nem hiszi el, hogy ilyen is létezik.

A 15-20 perces látvány után gyors intézkedések a tojók helyretételével, etetés, itatás, kis pihenés. Innen kezdődik a lényeg. Tehát hogyan versenyez Peller József a tojókkal? mielőtt valaki csodaszerekre, különös trükkökre számítana, netán , mágiára", ki kell ábrándítani még a , sandán" gondolkodókat Is!

Rendszer — fegyelem — figyelem — szakmai hozzáértés, és nagyon sok lemondás, csak a munka!!

A galambászat Pelleréknél 365 napon át tartó munka! Nincs lazítás: most nincs kedvem, most el kell mennem, stb. Vegyünk egy átlagos napot. Hímek kezdik a repülést 6-kor (nyáron 5-kor), másfél órai repülés után gyors bemenetel. Következnek a tojók másfél órai repüléssel (ősszel kiegészül a fiatalokkal). Etetés, itatás, takarítás (naponta 17 dúcrész).

Peller József is ebédelhet. Kis pihenő, következnek a tenyészek (velük a repülések alatt is tud foglalkozni). Késő délután kezdődik minden elölről! Az eredmények innen indulnak, állandó repülés mindkét nem számára létszükséglet a tartós kimagasló eredményekhez. Gondolja át ezt az iszonyatos munkát, ezt a taposómalmot. Reggel fél 5-kor csörög az óra, indul a munkanap. Peller József mindent egyedül csinál, Éva asszony biztosítja a nyugodt hátteret.

A második részben lássuk hogyan zajlik a párosítás, versenyek előtti és utáni tennivalók. A galambok párosítása hagyományos módon történik. A fiatalok felnevelése után a párokat szétválassza és a fenti rendszer szerint elkezdődik a munka. Tréningről, versenyről való hazatérés után a helyükre kerülnek a tojók. A tojók ezt annyira megszokják, hogy a 6-7. út után többsége a saját dúcába (tojó) megy! Mai divatos szóval igazi , szinglik". Nagyon szeretik nyugodt, kényelmes helyüket, épp elég nekik a napi három órás repülés és a gazdi leírhatatlan szeretete. A látottak és hallottak alapján Walter barát annyit jegyzett meg, ennyit a Hermes dúcban sem repülnek a tojók. A rendszeres repülés ennek alapján a maximális egészség bámulatos eredményeket produkált a tojóknál 2003-ban is. A klub általános tojó sampion bajnokságban 10 tojónak van I! út 11 helyezése 1-10. helyeken! 1-50-ig 45 Peller tojó található.

A rövid távú értékelésben 1-50-ig 38 Peller tojó, a közép távú értékelésben 1-24. helyeken Peller tojó található, míg az 1-50-ig értékelésben 44 tojó található. Akkor feltűnő és még látványosabb, ha hozzátesszük a 12 versenyből csak 11 versenyen vett részt a Pellet dúc! Wolfgang Walter egy hosszabb értékelő beszélgetésen elmondta, őt lenyűgözték a látottak. Minden értékelésben a Hermes és Peller dúc összehasonlítása az utóbbi felé hajlik. A különbség csupán a felszereltségben jobb Hermes úrnál, és a személyzet nagysága is többszörös.

Adódik ez abból, hogy Hermes úr Németország egyik leggazdagabb embere. Kezeléseknél a natúr szerek, tiszta víz (ha kell, naponta 3-4-szer cseréli), sok fürdetés és abszolút tisztaság.

Kurucz Attila

megosztás
Archivum
Fiatal galambok röptetése a Peller dúcban